Przepis na Ciastka ponczowe

Przepis na Ciastka ponczowe

Składniki :

  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • ok. 250 ml mleka,
  • 60 g drozdzy,
  • 80 g cukru,
  • 100 g masla,
  • 4 jaja,
  • 30 g smazonej skorki pomaranczowej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • sol.
  • Poncz:
  • 100 g cukru,
  • 250 ml wody,
  • 150 ml rumu,
  • sok i 1 łyżka startej skorki z cytryny.
  • Likier rumowy:
  • 200 g cukru pudru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka stopionego masla,
  • 3 lyzki rumu.
  • Inne:
  • tluszcz i maka do foremek.


Wykonanie:

1. Drozdze rozetrzec z 1 łyżka cukru. Dodać 100 g mąki, troche mleka, wymieszac
i odstawic rozczyn do wyrosniecia (ok. 1 godz).
2. Maslo utrzec z cukrem i zoltkami, dodać rozczyn, przez caly czas ucierajac,
dodawac porcjami make i mleko. Ciasto powinno byc rzadkie, by sie dalo wyrabiac łyżka. Dodać piane ubita z bialek, posiekana skorke pomaranczowa i
szczypte soli. Wyrobic gladkie ciasto, przykryc, odstawic na 30 min.
3. Okragle foremki "z kominkiem" posmarowac maslem, posypac maka, napelnic do
polowy ciastem, przykryc, odstawic jeszcze do wyrosniecia na 20 min. Piec
ok. 30 min w temp. 210żC.
4. Przygotowac poncz: zagotowac wode z cukrem, sokiem i skorka z cytryny. Gdy
ostygnie, wymieszac z rumem.
5. Upieczone ciastka lekko ochlodzic, nastepnie nakluc patyczkiem, ulozyc na
polmisku, nasaczyc ponczem.
6. Przygotowac lukier: rozetrzec cukier puder z rumem i sokiem z cytryny, a nastepnie ze stopionym maslem. Cienko polukrowac ciastka.
- Zamiast lukrem mozna ciastka oblac galaretka z moreli lub polewa czekoladowa. Ciastka mozna napelnic bita smietana lub kremem waniliowym i przybrac
swiezymi owocami lub konfiturami.