Przepis na Ciasto agrestowe z bezami

Przepis na Ciasto agrestowe z bezami

Przepis na Ciasto agrestowe z bezami

Składniki :

  • dla 6-8 osób
  • ciasto:
  • 150 dag masła
  • 30 g cukru
  • jajko
  • 250 g mąki
  • nadzienie owocowe:
  • 500 g agrestu
  • 1/4 l wody
  • 1-2 łyżki cukru
  • krem budyniowy:
  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • torebka budyniu waniliţwego
  • piana:
  • 3 białka,
  • 150 g cukru


Wykonanie:

Jajko utrzeć z cukrem i masłem, dodać mąkę i wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiţwą i chłodzić 1-2 godz. Zagotować wodę z cukrem i włożyć agrest. Gotţwać na małym ţgniu 15 min, osączyć i wystudzić. Ciasto rozwałkować, włożyć do tortownicy i w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec 20 min w temperaturze 200 stopni. Budyń rozprowadzić 4 łyżkami mleka. Dodać żółtka i wlać do reszty wrzącego mleka. Zagotować, schłodzić i wyłożyć na upieczone ciasto, na wierzchu rozłożyć oţţce. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na ciasto i piec 10 min w temperaturze 220 stopni.