Przepis na Ciasto bretonskie

Przepis na Ciasto bretonskie

Składniki :

  • 400 g suszonych sliwek,
  • 125 g rodzynkow,
  • 250 g mąki,
  • 400 g mleka,
  • 4 jaja,
  • 2 lyzki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka masla do nasmarowania formy,
  • cukier puder do przybrania.


Wykonanie:

1. Sliwki i rodzynki moczyc 30 min w letniej wodzie. Wyjac, osaczyc i osuszyc.
Sliwki wypestkowac.
2. Jaja ubic na jednolita mase. Make wraz z cukrem i sola przesiac do miski.
Dodać ubite jaja, wymieszac, po czym, stopniowo, dolewac mleko i mieszac az
do uzyskania jednolitej masy. Dodać rodzynki i wypestkowane sliwki i lekko
wymieszac.
3. Przelac do natluszczonej formy i piec ok. 1 godz w nagrzanym do temp. 200żC
piekarniku (wierzch ciasta powinien mocno zbrazowiec). Przed podaniem posypac cukrem pudrem.