Przepis na Ciasto czekoladowe rigo jancsi

Przepis na Ciasto czekoladowe rigo jancsi

Przepis na Ciasto czekoladowe rigo jancsi

Składniki :

  • Ciasto:
  • 80 g mąki,
  • 80 g cukru pudru,
  • 20 g kakao,
  • 100 g masla,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki do posypania.
  • Masa czekoladowa:
  • 100 g twardej czekolady,
  • 600 ml gestej śmietany,
  • 50 g cukru.
  • Polewa czekoladowa:
  • 150 g czekolady,
  • 75 g masla,
  • 30 g dzemu morelowego.


Wykonanie:

1. Zoltka utrzec z 2 łyżkami cukru, bialka ubic na sztywna piane z reszta cukru. Dodać do utartych zoltek i delikatnie wymieszac z roztopionym maslem.
Dodawac stopniowo make i kakao, wymieszac. Blache pokryc pergaminem posmarowanym maslem i wlac ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200żC ok.
40 min. Kiedy ciasto bedzie gotowe, posypac jego gore maka, wyjac z blachy,
usunąć papier i poczekac az wystygnie. Zimne ciasto przekroic poziomo na 2
czesci.
2. Przygotowac mase: zagotowac i ostudzic gesta smietane, nastepnie ubic ja z
cukrem. Czekolade rozpuscic na malym ogniu. Niewielka ilosc ubitej śmietany
wymieszac z ciepla czekolada. Dodać pozostala smietane, delikatnie wymieszac
3. Przygotowac polewe: czekolade skropic w naczyniu niewielka iloscia wody, dodać maslo i rozgrzac na parze. Jedna warstwe ciasta pokryc dzemem i szybko
oblac polewa. Kiedy polewa wystygnie, pociac te warstwe na kwadraty 5x5 cm.
Na drugiej czesci rozsmarowac mase czekoladowa i poukladac na niej kwadraty.
Ciasto wlozyc do lodowki i bardzo dobrze ochlodzic. Przed podaniem kroic nozem moczonym w goracej wodzie wzdloz kwadratow.