Przepis na Ciasto czekoladowe2

Przepis na Ciasto czekoladowe2

Przepis na Ciasto czekoladowe2

Składniki :

  • Ciasto:
  • 125 g mąki,
  • 125 g masla o temp. pokojowej,
  • 150 g czekolady,
  • 125 g cukru pudru,
  • 3 jaja,
  • 3 lyzki mleka,
  • szczypta soli,
  • 6 obranych orzechow wloskich.
  • Karmel:
  • 2 lyzki cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka wody.
  • Polewa:
  • 125 g czekolady,
  • 125 g cukru pudru,
  • 4 lyzki masla,
  • 5 łyżek wody.


Wykonanie:

1. Make przesiac. Zoltka jaj utrzec z cukrem na puszysta mase. Z lekko osolonych bialek ubic sztywna piane.
2. Czekolade rozpuscic, lekko mieszajac, na lazni wodnej. Dodać maslo w malych
kawaleczkach, wymieszac starannie, przelac do cieplej miski. Polaczyc z
utartymi zoltkami i energicznie wymieszac. Dodać przesiana make i piane z
bialek. Ciasto wymieszac i przelac do natluszczonej tortownicy. Piec ok. 45
min w nagrzanym do temp. 190żC piekarniku. Studzic w formie.
3. Z podanych skladnikow sporzadzic ciemny karmel. Obtoczyc w nim polowki obranych orzechow.
4. Na lazni wodnej rozpuscic, ciagle mieszajac 125 g czekolady. Do rondelka z
czekolada przesiac cukier puder, dodać podzielone na male kawaleczki maslo i
mieszac. Zdjac z ognia i nadal mieszajac dodawac powoli zimna wode, az do
uzyskania jednolitej masy.
5. Ciasto wyjac z formy, pokryc polewa czekoladowa i przybrac orzechami.