Przepis na Ciasto drożdżowe 1

Przepis na Ciasto drożdżowe  1

Składniki :

  • 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
  • 3 jaja,
  • 13 dag margaryny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 5-6 dag drożdży,
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
  • tłuszcz do formy


Wykonanie:

Przesianą mąkę podgrzać, dodać cukier, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem. Wlać je do mąki, rozmieszać i na chwilę odstawić. Dodać jaja, wyrobić ciasto ręką. Dodać roztopiony, lekko ostudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić. Ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie, pozostawić w cieple do wyrośnięcia i piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku.