Przepis na Ciasto drożdżowe 5

Przepis na Ciasto drożdżowe  5

Składniki :

  • 1 kg mąki,
  • 100 g drozdzy,
  • 6 zoltek(!),
  • 1 szklanki (bułki, rogaliki) do 2 szklanek (słodkie ciasta, makowiec) cukru,
  • mleka,
  • aromatu waniliowego
  • kostki margaryny (niestopionej).


Wykonanie:

Drozdze rozdrobnic i zarobic z mlekiem, łyżka cukru i kilkoma łyżkami mąki do konsystencji śmietany. Kiedy drozdze "rusza" wsypac wszystkie skladniki oprocz margaryny i aromatu. Wyrabiac do uzyskania gladkiego ciasta. Dodać margaryne. Wyrabiac az ODEJDZIE OD REKI - to moze trwac nawet 30 min. Dodać aromat. Odstawic do rozrostu. Upiec. Skladniki - temperatura pokojowa. Maka - najlepiej zmieszac dwa gatunki mąki uznawane za dobra i srednia, ja mieszam "szymanowska" i "poznanska", otrzymasz optymalna moc glutenu. Wyrabianie - najlepiej w duzym garnku, recznie(!), poprzez zagarnianie i przebijanie, tak zeby jak najbardziej je napowietrzyc (po przekrojeniu musza byc widoczne pecherzyki powietrza). Mleka dodajesz ile potrzeba do osiagniecia takiej konsystencji ze lapiac za ciasto mozesz je podniesc z garnkiem na kilka sek do gory (potem sie urywa). Rozrost - Po pierwszym rozroscie (ok 3krotny wzrost objetosci) przebij (przerob ciasto) i odstaw do drugiego rozrostu. Po nim przerob i wiooo do formy, jeszcze chwila na rozrosniecie i piec. Pieczenie - piec 250C, kiedy sie zarumieni wylac na blache w piecu kieliszek wody (uwaga na szybe w dzwiczkach) zwiekszenie wilgotnosci w piecu obnizy znacznie grobosc i twardosc skorki. Kruszonka:skladniki schlodzone - margaryna 1 czesc, maka 1 czesc, cukier 1 czesc. Posiekac nozem, szybko zagniesc, Zamrozic. Otrzec na grubej tartce nad ciastem albo Posiekac nozem na drobne kawalki i rozsypac na ciescie.
Sam nie pieke drozdzowca z owocami bo:
1. zazwyczaj owoce sa ciezkie i opadajac na dno zostawiaja dziury.
2. pieczone owoce wydzielaja wode rozmiekczajaca ciasto - robi sie zakalec.
3. sa dosyc kwasne co psuje niezbyt slodkiego i tlustego przeciez drozdzowca.
Proponuje upieczenie albo bulek z owocami (niezbyt wodnitymi - truskawki z syropu, rabarbar, czarna jagoda) albo uzycie pulpy owocowej sporzadzanej z 3 czesci owocow 1 czesci cukru i 1 czesci tartej bulki (zapewniam ze nikt jej nie wyczuje o ile sama o niej nie opowiesz) kladzionej na "makowca" albo "w pierog".