Przepis na Ciasto drożdżowe 6

Przepis na Ciasto drożdżowe  6

Składniki :

  • 40 dag mąki
  • 10 dag masła
  • jakieś 6-7 łyżek cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • niepełna szklanka letniego mleka
  • 5 dag drożdży świeżych lub 1 paczuszka suszonych
  • odrobina zapachu cytrynowego, jeśli ktoś lubi,
  • paczka cukru waniliowego.


Wykonanie:

Mieszamy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Drożdże, jeśli świeże, rozpuszczamy w dwóch łyżkach mleka, suszone dodajemy bez żadnych zabiegów. Wlewamy drożdże do mąki. Dodajemy mleko i jajka. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po trochu dodajemy stopione masło, cały czas wyrabiając, aż do momentu, kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Formujemy kulę, zostawiamy pod przykryciem na jakieś 2-3 godziny w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu formujemy na blasze placek i np. układamy połówki śliwek, cząstki jabłek, rabarbar... itd.
Można dorobić kruszonkę albo polać lukrem.
Zazwyczaj na wierzchu tego ciasta rozkładam pokrojone w cienkie płatki masło i posypuję to dość szczodrze migdałami w płatkach (jakieś 150g).
Piecze się takie coś 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, po upieczeniu (powinno mieć złoty kolor) polewa się lukrem z cukru pudru, soku cytrynowego i wody.