Przepis na Ciasto drożdżowe 7

Przepis na Ciasto drożdżowe  7

Składniki :

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 paczka suszonych drożdży albo 1 kostka świeżych drożdży (42 g),
  • 75 g cukru,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • sól,
  • 250 ml (1/4 l) letniego mleka,
  • 75 g rozpuszczonego i wystudzonego masła lub margaryny.


Wykonanie:

Suszone drożdże zmieszać równomiernie widelcem z mąką przesianą do miski, w której będziemy ucierać ciasto; albo przesiać mąkę do miski do ucierania, zrobić zagłębienie na środku i rozkruszyć w nim świeże drożdże. Posypać lekko cukrem, zmieszać z odrobiną mleka. Przykryć i zostawić na 1O-15 min do rośnięcia.
Dalsze czynności są takie same dla obu rodzajów drożdży: Wszystkie pozostałe składniki, wymienione w przepisie dodać do mąki. Najpierw wyrabiać krótko na najniższym, a potem na najwyższym stopniu obrotów ok. 5 min.
Ciasto musi być gładkie. Ja ugniatam ręcznie, aż będzie dobrze odchodzić od rąk i ciasto będzie elastyczne - jak zrobisz dołek palcem, to ciasto wraca na poprzednie miejsce, i nie ma dołka :) Słowem, ugniatać tak długo, jak się da.
Przykryte ciasto pozostawić w ciepłym miejscu tak długo, aż wyraźnie powiększy swoją objętość (ok. 30 min). Następnie - w zależności od przepisu - wyrabiać ciasto dalej.
Pozdrawiam,