Przepis na Ciasto figowo-marchwiowe

Przepis na Ciasto figowo-marchwiowe

Składniki :

  • 250 g suszonych fig,
  • 350 g marchewki,
  • 375 ml soku jablkowego,
  • 100 g masla,
  • 2-3 jaja,
  • 250 g pszennej mąki razowej,
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • 2 lyzeczki mielonego ziela angielskiego.


Wykonanie:

1. Marchewke obrać, opłukać, zetrzec na tarce o malych otworach. Figi zalac sokiem jablkowym, dusic na malym ogniu 30 min. Odcedzic i zmiksowac.
2. Jaja ubic, maslo rozetrzec na pulchna mase.
3. Do duzej miski wsypac make i wymieszac z proszkiem. Dodać jaja, maslo, ziele
angielskie. Dokladnie wymieszac. Wlozyc marchewke i figi. Wymieszac, przelozyc do duzej tortownicy (22 cm srednicy), wylozonej pergaminem. Piec 1 godz
w temp. 160żC. Upieczone ciasto wyjac z tortownicy, gdy zupelnie ostygnie.