Przepis na Ciasto mleczne

Przepis na Ciasto mleczne

Składniki :

  • 1 kg ciasta fyllo (przepis w "ogolne"),
  • 250 g masla,
  • 125 g cukru,
  • 1 l mleka,
  • 250 g kaszy manny,
  • 6 jaj,
  • 1 lyzeczka utertej wanilii.
  • Syrop:
  • 1 kg cukru,
  • 500 ml wody,
  • skorka otarta z 1 cytryny,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 lyzeczka utartej wanilii.


Wykonanie:

1. Mleko podgrzac, rozpuscic w nim cukier, wsypac powoli kasze stale mieszajac,
by nie powstaly grudki. Zdjac z ognia zanim zupelnie zagestnieje. Odczekac
chwile az przestanie sie gotowac, dodać ubite jaja i wanilie.
2. Ciasto rozwalkowac, polowa wylozyc blache do pieczenia, uprzednio natluszczona, posmarowac rozpuszczonym maslem. Nalozyc kasze by powstala warstwa o
rownej grubosci, nakryc reszta ciasta. Nozem naciac delikatnie na zewnetrznej warstwie linie, wzdluz ktorych ciasto zostanie pociete na kawalki po ostygnieciu. Wstawic do rozgrzanego piekarnika i piec 1 godz.
3. Zagotowac wode z cukrem, dodać skorke cytrynowa, sok i wanilie. Gotowac 10
min.
4. Ciasto po wyjeciu z piekarnika polac goracym syropem. Przestudzic, pociac
wzdluz zaznaczonych wczesniej linii.