Przepis na Ciasto ucierane 1

Przepis na Ciasto ucierane  1

Składniki :

  • 20 dag (1 szklanka) mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 3 jaja,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
  • bakalie,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Margarynę dokładnie utrzeć. Stopniowo dodawać małymi porcjami cukier, mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i żółtka (po jednym), ciągle ucierając. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z ciastem. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 50 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub pocukrować.