Przepis na Ciasto ucierane 2

Przepis na Ciasto ucierane  2

Składniki :

  • 15 dag (3/4 szklanki) mąki,
  • 15 dag (8 łyżek) cukru,
  • 15 dag tłuszczu (masła, margaryny lub smalcu),
  • 4 jaja,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Utrzeć dokładnie tłuszcz z cukrem. Dodawać stopniowo żółtka i ucierać dalej. Kiedy masa będzie pulchna dodawać, ciągle mieszając, po łyżce mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.