Przepis na Ciasto ucierane z makiem

Przepis na Ciasto ucierane z makiem

Składniki :

  • 2 szklanki maku,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 2 szklanki cukru,
  • 13 jajek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 mały zapach rumowy,
  • 1 łyżka tłuszczu,
  • 1 łyżka bułki tartej do przygotowania formy.


Wykonanie:

Mak umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć i zemleć przez sito
o małych otworach. Żółtka ucierać z cukrem, cukrem waniliowym i zapachem rumowym na puszystą masę.
Stopniowo dodawać mąkę i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i przelać do niej ciasto. Piec 1 godz. w temp.
190 st.C. Po ostudzeniu ciasto można polać lukrem lub
polewą czekoladową.