Przepis na Ciasto WZ 1

Przepis na Ciasto WZ 1

Przepis na Ciasto WZ  1

Składniki :

  • ciasto:
  • 25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
  • 13 dag margaryny,
  • 10 dag (5 łyżek) cukru,
  • 1/2 słoika dżemu,
  • 2 jaja,
  • 12 łyżek mleka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • krem:
  • 25 dag margaryny,
  • 20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • polewa:
  • 5 dag margaryny,
  • 2 łyżki mleka,
  • 12 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao


Wykonanie:

Margarynę utrzeć, dodając cukier i jaja. Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki, dokładnie ucierając. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 30 min. Przygotować krem: Margarynę utrzeć, dodając cukier puder. Powoli dolewać śmietanę ciągle ucierając, aż do uzyskania puszystego kremu. Przygotować polewę: Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mleko, cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i zagotować. Polewę przestudzić. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części, przełożyć kremem, polać polewą, a następnie udekorować przy pomocy szprycy resztą kremu.