Przepis na Ciasto WZ 2

Przepis na Ciasto WZ  2

Składniki :

  • ciasto:
  • 20 dag margaryny,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 4 jaja,
  • 20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
  • 5 dag (2 czubate łyżki) mąki ziemniaczanej,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżki kakao,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • krem:
  • 75 dag dobrego twarogu lub 3 opakowania twarożku homogenizowanego,
  • 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru,
  • 1 szklanka śmietany kremowej,
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny,
  • zapach cytrynowy
  • polewa:
  • 5 dag margaryny,
  • 2 dag (1 łyżka) cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2-3 łyżki wody


Wykonanie:

Margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, jaja, mąkę pszenną przesianą z proszkiem, mąkę ziemniaczaną, kakao, ciągle ucierając. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 30-40 min. Przygotować krem: Twaróg przetrzeć przez sito lub zemleć i utrzeć z cukrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Śmietanę ubić, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wy, mieszać. Połączyć śmietanę i masę serową. Sporządzić polewę kakaową. Ostudzone ciasto przeciąć i przełożyć masą (2/3 całej porcji). Wierzch ciasta pokryć pozostałą masą, a następnie polać ostudzoną, ale jeszcze płynną polewą. Ciasto ochłodzić.