Przepis na Ciasto z okruchów

Przepis na Ciasto z okruchów

Składniki :

  • Czerstwe ciasto drożdżowe, biszkoptowe, piernik (łącznie 30 dkg)
  • 25 dkg masła roślinnego lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kakao
  • 1 łyżka soku cytrynowego lub kwasek cytr.
  • olejek rumowy


Wykonanie:

1/3 szkl. cukru zagotować z taką samą ilością wody, Wystudzić, dodać zapach rumowy. Pokruszone czerstwe ciasto skropić syropem. W misce na parze ubić jajka z pozostałą ilością cukru, przestudzić. Utrzeć masło lub margarynę, dodawać masę jajeczną, kawę lub kakao, resztę aromatu. Do masy wyłożyć przygotowane ciasto, starannie wymieszać. Wyłożyć masę na okrągły półmisek, nożem zwilżonym letnią wodą - wygładzić powierzchnię. Można ten torcik posypać mieloną kawą lub tarta czekoladą. Schłodzić.