Przepis na Ciasto ze szpinakiem

Przepis na Ciasto ze szpinakiem

Składniki :

  • 500 g liści szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 220 g masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • starta skórka z połowy cytryny,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 100 g sera typu rokfor,
  • 1 jajko,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 żółtko,
  • mały kieliszek spirytusu.


Wykonanie:

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek pokroić i lekko zarumienić. Dodać umyty szpinak i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny, po czym osączyć na sitku. Ziarna słonecznika i liście szpinaku posiekać nożem i wymieszać z rodzynkami. Z mąki, żółtka, 200 g masła i spirytusu zagnieść ciasto francuskie. Podzielić je na 6 części i rozwałkować na prostokąty. Każdy z nich przekroić na dwa trójkąty. Na jednym z trójkątów położyć kawałek rokforu i łyżkę nadzienia ze szpinaku, a brzegi smarować rozbełtanym jajkiem.Przykryć drugim rozwałkowanym trójkątem, zawijając brzegi pod spód. Piec w piekarniku (200 stopni) przez 15-20 minut.