Przepis na Ciasto ze szpinakiem
Składniki :
- 500 g liści szpinaku,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 220 g masła,
- sól,
- pieprz,
- starta skórka z połowy cytryny,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- 2 łyżki rodzynek,
- 100 g sera typu rokfor,
- 1 jajko,
- 3 szklanki mąki,
- 1 żółtko,
- mały kieliszek spirytusu.
Wykonanie:
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek pokroić i lekko zarumienić. Dodać umyty szpinak i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny, po czym osączyć na sitku. Ziarna słonecznika i liście szpinaku posiekać nożem i wymieszać z rodzynkami. Z mąki, żółtka, 200 g masła i spirytusu zagnieść ciasto francuskie. Podzielić je na 6 części i rozwałkować na prostokąty. Każdy z nich przekroić na dwa trójkąty. Na jednym z trójkątów położyć kawałek rokforu i łyżkę nadzienia ze szpinaku, a brzegi smarować rozbełtanym jajkiem.Przykryć drugim rozwałkowanym trójkątem, zawijając brzegi pod spód. Piec w piekarniku (200 stopni) przez 15-20 minut.