Przepis na Clafoutis

Przepis na Clafoutis

Składniki :

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
  • 500 g czarnych czeresni,
  • 50 g cukru,
  • maslo do nasmarowania formy,
  • cukier do posypania.
  • Ciasto:
  • 125 g mąki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 300 ml mleka,
  • 3 jaja,
  • sol.


Wykonanie:

1. Owoce umyc, osuszyc, posypac 50 g cukru i odstawic na 30 min.
2. Jaja ubic na jednolita mase. Do miseczki przesiac make, sol i cukier puder.
Dodać ubite jaja, wymieszac, po czym, ciagle mieszajac, stopniowo dolewac
mleko.
3. Owoce ulozyc w natluszczonej formie i zalac przygotowanym ciastem. Piec
35-40 min w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku.
4. Podawac na goraco lub zimne posypane cukrem.