Przepis na Clafoutis
Składniki :
- Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
- 500 g czarnych czeresni,
- 50 g cukru,
- maslo do nasmarowania formy,
- cukier do posypania.
- Ciasto:
- 125 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
- 300 ml mleka,
- 3 jaja,
- sol.
Wykonanie:
1. Owoce umyc, osuszyc, posypac 50 g cukru i odstawic na 30 min.
2. Jaja ubic na jednolita mase. Do miseczki przesiac make, sol i cukier puder.
Dodać ubite jaja, wymieszac, po czym, ciagle mieszajac, stopniowo dolewac
mleko.
3. Owoce ulozyc w natluszczonej formie i zalac przygotowanym ciastem. Piec
35-40 min w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku.
4. Podawac na goraco lub zimne posypane cukrem.