Przepis na Cwibak

Przepis na Cwibak

Składniki :

  • 7 jajek
  • cukru tyle ile wazy 7 jajek
  • mąki tyle ile wazy 6 jajek
  • *duzo* bakalii (sliwki suszone, rodzynki, skorka pomaranczowa, figi, orzechy wloskie itp.)
  • tluszcz do smarowania blaszki i bulka tarta do jej posypania


Wykonanie:

Zoltka ucierasz z cukrem na kogel-mogel, ktory bedzie dosc gesty i ma byc jak najbardziej bialy. Ja ucieram recznie przez co najmniej 25 min. Nastepnie dodajesz opruszone maka bakalie (bakalie oczywiscie pokrojone), dobrze wymieszaj i dodaj make. Wymieszaj w miare swoich mozliwosci bo ciasto bedzie bardzo geste, a nawet moze sie kruszyc.
Ubij piane z bialek i dodaj do ciasta, *dobrze wymieszaj*.
Blache waska posmaruj tluszczem i posyp bulka tarta. Przeloz ciasto do blacy i do pieca.
Nigdy nie wiem w jakiej temperaturze pieke placki bo mam zepsuty termometr w piekarniku ale mysle , ze jest to w granicach 180 C.
Placek piecze sie dosc dlugo do 1,15 godz. Na wierzchu robi sie twarda skorupka (z reszta rzecz charakterystyczna i smaczna dla tego cwibaka) ale przed wyciagnieciem z pieca sprawdz patyczkiem czy sie upieklo w srodku bo lubi sie tam dlugo piec.