Przepis na Cynamonowe ciastka z żurawiną

Przepis na Cynamonowe ciastka z żurawiną

Składniki :

  • Na 18 sztuk:
  • 25 dag żurawiny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 15 dag mąki razowej i 25 dag pszennej,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników,
  • 25 dag brązowego cukru,
  • 2 jajka,
  • 450 ml naturalnego jogurtu,
  • 10 dag masła,
  • sok cytryny.


Wykonanie:

Żurawinę podgrzewać razem z cukrem pudrem na patelni przez 3-4 minuty; zdjąć z ognia, zanim owoce zanadto zmiękną. Osączyć na durszlaku. Połączyć ze sobą: obie mąki, sodę, sól, cynamon, przyprawy. Dodać jajka, jogurt, sok cytryny i masło. Delikatnie mieszać do momentu, kiedy mąka stanie się wilgotna. Ostrożnie wymieszać żurawiny, uważając, by nie popękały. Podzielić ciasto na 18 części i umieścić w natłuszczonych, głębokich foremkach do ciastek. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, aż urosną i będą złociste. Najlepsze są na ciepło. W Anglii te ciastka-bułeczki jada się przez cały rok do herbaty, a na walentynki - z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.