Przepis na Drobne pierniczki 1

Przepis na Drobne pierniczki  1

Składniki :

  • Mąka (tyle ile się wgniecie),
  • 1 łyżka oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 4 jaja,
  • 30 dag (1 szklanka) miodu naturalnego lub sztucznego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • przyprawa piernikowa,
  • tłuszcz do blachy


Wykonanie:

Jaja utrzeć z cukrem. Dodać rozpuszczony i ostudzony miód, oliwę, przyprawę piernikową i sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Całość dokładnie wymieszać. Na stolnicę wysypać 1 szklankę mąki, zrobić w niej zagłębienie i wlać uzyskaną wcześniej masę. Składniki wyrobić, dodając taką ilość mąki, aby ciasto dało się rozwałkować, ale nie było zbyt twarde. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i foremkami lub kieliszkami wyciąć drobne ciasteczka. Pierniczki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec w ciepłym piekarniku 15-20 min. Wystudzone pierniczki można polukrować.