Przepis na Drobne pierniczki 2

Przepis na Drobne pierniczki  2

Składniki :

  • 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
  • 25 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
  • 20 dag (niepełna szklanka) cukru,
  • 5 dag margaryny lub masła,
  • 4 jaja,
  • niepełna szklanka mleka,
  • 2 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka sody,
  • przyprawa piernikowa,
  • tłuszcz do blachy


Wykonanie:

Połowę cukru skarmelizować na suchej patelni. Dodać miód, pozostały cukier oraz mleko i zagotować. Mąkę przesiać na stolnicę razem z sodą oczyszczoną, dodać przyprawy korzenne i drożdże roztarte z łyżką cukru. W mące zrobić zagłębienie, wlać ostudzony płyn (mleko, karmel, cukier miód) i wbić jaja. Całość wymieszać łyżką, a następnie dokładnie wyrobić ręką. Ciasto pozostawić na stolnicy na 2-3 godziny, a następnie rozwałkować na grubość 12 cm i szklanką lub foremkami wycinać pierniczki. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec 20-30 min w ciepłym piekarniku. Wystudzone pierniczki można polukrować.