Przepis na Drożdżowa baba podolska

Przepis na Drożdżowa baba podolska

Składniki :

  • * 600 g mąki,
  • * 110 g cukru,
  • * 110 g masła,
  • * 1 szklanka mleka,
  • * 10 żółtek,
  • * 1 cukier waniliiowy,
  • * 50 g drożdży,
  • * 50 g rodzynek,
  • * 20 g spirytusu,
  • * szczypta soli.
  • Lukier:
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżki gorącej wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 krople olejku pomarańczowego.


Wykonanie:

* Zagotować mleko i połową zaparzyć 80 g mąki. Dobrze rozetrzeć, by nie było grudek.
* Drożdże rozpuścić w reszcie ciepłego mleka i połączyć z zaparzoną mąką. Zostawić do wyrośnięcia.
* Żółtka zmiksować z cukrem.
* Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, resztę mąki, sól, rozpuszczone masło.
* Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie. Dodać sparzone rodzynki, cukier waniliowy, wlać spirytus i jeszcze chwilę wyrabiać.
* Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
* Wyrośnięte ciasto włożyć do formy i pozostawić jeszcze na 10 minut, by wyrosło.
* Piec w piekraniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
* Utrzeć cukier puder z wodą, sokiem z cytryny i olejkiem.
* Ciepłą babę polukrować.