Przepis na Drożdżowe rogaliki z rabarbarem

Przepis na Drożdżowe rogaliki z rabarbarem

Składniki :

  • 40 dag (2 szklanki) mąki,
  • 4 dag drożdży,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 żółtka,
  • 5 dag (3 łyżki) cukru do ciasta,
  • 13 dag margaryny,
  • 1 kg rabarbaru,
  • 5 dag (3 łyżki) cukru do rabarbaru,
  • łyżka tartej bułki,
  • mielony cynamon,
  • tłuszcz do formy


Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia Margarynę roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę do miski, dodać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od miski i od ręki. Przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Umyty i obrany rabarbar drobno pokroić, dodać niewielką ilość wody i rozgotować. Odparować wodę, dodać cukier i jeszcze pogotować, aby powstała marmoladka. Do wystudzonej marmolady wsypać łyżkę bułki. Można też dodać trochę cynamonu. Wymieszać. Z wyrośniętego ciasta wałkować okrągłe placki, kroić je promieniście na osiem części. Na każdej części na obwodzie koła kłaść marmoladkę rabarbarową i zwijać rogaliki. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 min.