Przepis na Drożdżowiec z orzechami

Przepis na Drożdżowiec z orzechami

Składniki :

  • 60 dkg drożdży
  • 4 dkg drożdży, płaska łyżeczka proszku do piecz.
  • 2 łyżki kremówki
  • 15 dkg masła
  • 3 jajka
  • cukier
  • Masa orzechowa:
  • 30 dkg orzechów
  • 20 dkg pudru
  • 4 białka
  • zapach rumowy, wanilia


Wykonanie:

Do mąki wbić jaja, dodać cukier, masło, proszek do pieczenia i wlać drożdże rozpuszczone w śmietanie. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i zapach, wsypać zmielone orzechy, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować i posmarować masą. Zrolować.
Piec ok. 40 min. 180 - 200st.C.