Przepis na Drożdżówki

Przepis na Drożdżówki

Składniki :

  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 20 g drozdzy,
  • 1 jajo,
  • 2 zoltka,
  • 60 g masla,
  • 50 g cukru,
  • sol.
  • Nadzienie z sera:
  • 400 g bialego (niekwasnego) sera,
  • 3 jaja,
  • 2 lyzki masla,
  • 80 g cukru pudru,
  • cukier waniliowy.
  • Inne:
  • 1 jajo do posmarowania ciasta,
  • tluszcz i maka do blachy.


Wykonanie:

1. Z polowy mąki, drozdzy, 1 lyzki cukru i cieplego mleka zrobic rozczyn. Przykryc, zostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia. Gdy rozczyn zwiekszy swa
objetosc dwukrotnie, dodać jajo, zoltka utarte z cukrem pudrem, reszta mąki,
sol, stopione i przestudzone maslo. Dobrze wyrobic, odstawic do ponownego
wyrosniecia.
2. Zrobic nadzienie: do przetartego przez sito sera dodać 3 zoltka utarte z cukrem pudrem, maslo i cukier waniliowy. Dokladnie utrzec. Ubic piane z 2 bialek, delikatnie wymieszac z masa serowa.
3. Z wyrosnietego ciasta uformowac male buleczki i zostawic na 15 min do wyrosniecia. W kazdej buleczce zrobic wglebienie, napelnic je masa serowa.
4. Na natluszczonej i posypanej maka blasze ulozyc w pewnej odleglosci drozdzowki. Posmarowac brzegi roztrzepanym jajem. Piec 15-20 min w temp. 200żC.