Przepis na Eklery

Przepis na Eklery

Składniki :

  • Czas przygotow. 2 godz.
  • Ciasto ptysiowe:
  • 200 g mąki,
  • 100 g masla,
  • 5 jaj,
  • 250 ml wody,
  • sol.
  • Krem:
  • 120 ml smietanki 30%,
  • 2 zoltka,
  • 120 g masla,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 50 ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej.


Wykonanie:

1. Przygotowac ciasto: zagotowac wode z maslem i szczypta soli. Na wrzacy plyn
wsypac przesiana make i szybko ucierac na malym ogniu. Gdy ciasto bedzie
gladkie, lsniace i zacznie odstawac od scianek garnka, zdjac z ognia i lekko
ostudzic. Wbijac po jednym jaju, przez caly czas ucierajac, az ciasto zupelnie ostygnie.
2. Ciasto przelozyc do szprycy. Wyciskac podluzne eklery w duzych odstepach na
lekko posmarowana blache. Piec 15-20 min w ogrzanym piekarniku w temp.
180-200żC (przez pierwsze 10 min nie otwierac piekarnika).
3. Upieczone i ostudzone eklery przekroic wzdluz na pol. Gorne polowki pokryc
lukrem lub polewa.
4. Smietanke zagotowac z wanilia, po czym wanilie usunąć. Zoltka utrzec z cukrem. Wlewac powoli do zoltek goraca smietanke i ucierac na parze, az masa
zgestnieje. Zdjac z ognia, przetrzec przez sito. Do masy dodać utarte na
piane maslo i wymieszac krem.
5. Polowki eklerow napelnic kremem i nakryc polowkami polukrowanymi.
- Do kremu mozna dodać: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g czekolady w proszku i
50 g zmielonych migdalow, 1 lyzke kawy i 1 lyzke rumu, 70 g orzeszkow pistacjowych i 25 ml wisniowki.