Przepis na Faworki 1

Przepis na Faworki  1

Składniki :

  • * 3 żółtka
  • * 3 łyżki śmietany
  • * łyżka cukru pudru
  • * łyżka spirytusu
  • * 20 dkg mąki
  • * 50 dkg smalcu do smażenia


Wykonanie:

* Zagnieść z podanych składników ciasto, zwiększając ewentualnie ilość mąki.
* Ciasto rozwałkować cienko.
* Krajać radełkiem pasy o długości 10 cm i szerokości 2-3 cm.
* Naciąć wzdłuż przez środek. Przez otwór przewlec jeden koniec i przewinąć.
* Smażyć w dużej ilości smalcu bardzo dobrze rozgrzanego. Naraz ok. 4-5 faworków.
* Gdy faworki zaczną się złocić na powierzchni, należy je odwrócić szpikulcem.
* Po usmażeniu wyłożyć faworki na bibułę dla odsączenia tłuszczu, potem na talerz i posypać cukrem pudrem.