Przepis na Faworki 2

Przepis na Faworki  2

Składniki :

  • 25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka octu, soku z cytryny lub alkoholu,
  • 50 dag tłuszczu do smażenia,
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania


Wykonanie:

Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto tak i twarde jak na pierogi. Dokładnie je wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło i pozostawić na 30 min do wypoczęcia. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić radełkiem na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć je po środku, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka. Po usmażeniu ułożyć na bibule dla osączenia, przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.