Przepis na Faworki (chrust)

Przepis na Faworki (chrust)

Składniki :

  • Ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 6 zoltek,
  • 2 lyzki cukru pudru,
  • 3 lyzki śmietany,
  • 2 lyzki masla,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • sol.
  • Inne:
  • ok. 1 kg smalcu do smazenia,
  • cukier puder do posypania faworkow,
  • maka do posypania.


Wykonanie:

1. Make wsypac do miski, dodać smietane, maslo, zoltka, szczypte soli, cukier
puder i spirytus. Wymieszac wszystkie skladniki, zagniesc ciasto i wybic
drewnianym walkiem. Odstawic na 1 godz do lodowki.
2. Na desce oproszonej maka rozwalkowac ciasto na grubosc 2 mm, pokroic w paski
szerokosci 3 cm i dlugosci 10-15 cm. Kazdy pasek przeciac w srodku wzdluz na
dlugosc 5-6 cm i przez to naciecie przewinac koniec paska.
3. W duzym, plaskim garnku rozgrzac smalec. Wrzucic na probke 1 faworek. Jesli
szybko wyplynie na wierzch i zrumieni sie na jasnozloty kolor, mozna smazyc
pozostale. W przeciwnym wypadku mocniej podgrzac smalec. Smazyc po kilka faworkow i po lekkim zrumienieniu z jednej strony, odwrocic widelcem na druga
strone.
4. Wyjmowac łyżka cedzakowa, ukladac na papierowych serwetkach. Po osaczeniu z
tluszczu gorace faworki posypac przez sitko cukrem pudrem.