Przepis na Faworki oszczędne

Przepis na Faworki oszczędne

Składniki :

  • 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • 50 dag tłuszczu do smażenia,
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania


Wykonanie:

Z przesianej mąki, żółtek śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto jak na pierogi. Dokładnie wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło. Ciasto pozostawić na godzinę do wypoczęcia. Rozwałkować cienko, pokroić radełkiem na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Po usmażeniu ułożyć na bibule dla osączenia, przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.