Przepis na Florentynki

Przepis na Florentynki

Składniki :

  • Ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 200 g masla,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 zoltka.
  • Inne:
  • 1 cytryna,
  • 250 g migdalow w platkach,
  • 100 g kandyzowanej skorki pomaranczowej,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 50 g czeresni koktajlowych,
  • 100 ml miodu.


Wykonanie:

1. Z mąki, masla, cukru pudru i 2 zoltek wyrobic szybko kruche ciasto. Zawinac
w folie aluminiowa lub przykryc, wstawic na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone w lodowce ciasto rozwalkowac na grubosc 2-3 mm. Prostokatna blache wylozyc pergaminowym papierem.
3. Na papierze ulozyc ciasto, wypelniajac cala powierzchnie blachy.
4. Z cytryny zetrzec skorke i wycisnac sok. Miod zagrzac z kilkoma łyżkami wody
i sokiem cytrynowym.
5. Posmarowac ciasto cienka warstwa miodu, posypac platkami migdalow, ponownie
posmarowac miodem, posypac posiekana skorka pomaranczowa i skorka cytrynowa.
Rozlozyc posiekane morele, czeresnie i pokropic reszta miodu.
6. Piec 15 min w temp. 200żC. Upieczone ciasto pokroic na prostokatne ciastka.
- Ostudzone florentynki mozna pokryc polewa czekoladowa, smarujac od strony
ciasta, a nie od strony bakalii. Do bakalii mozna tez dodać troche anzeliki.