Przepis na Gougeres Bourguignonnes - ciasteczka serowe

Przepis na Gougeres Bourguignonnes - ciasteczka serowe

Składniki :

  • 1/2 l. mleka
  • sol, pieprz
  • 8 łyżek masla
  • 1/4 kg mąki
  • 8 jajek
  • 200 g sera Gruyere
  • 2 lyzki smietanki


Wykonanie:

mleko zagotowac z maslem sola i pieprzem zdjac z ognia i wsypac make mieszajac postawic na minute na ogniu, stale mieszajac zdjac z ognia dodać po kolei 7 jajek, a nastepnie 125 g sera pokrojonego bardzo drobno, nadal mieszajac dodać smietanke, mieszajac rozlozyc ciasto do malych kamionkowych miseczek, wypelniajac kazda do polowy. ubic ostatnie jajko i posmarowac nim ciasto po wierzchu do kazdej miseczki wlozyc maly kawalek pozostalego sera piec w piekarniku na srednim ogniu
Mozna podawac gorace lub zimne.
Z dowolnym winem.