Przepis na Gruszki w ciescie

Przepis na Gruszki w ciescie

Składniki :

  • 6 gruszek,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżka masla.
  • Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 175 g masla,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 3 lyzeczki mleka,
  • sol.


Wykonanie:

1. Make wraz z sola przesiac na stolnice. Dodać maslo i drobno posiekać razem z
maka ostrym nozem. Dodać pozostale skladniki i szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc lub owinac w folie i wstawic do lodowki na 1
godz.
2. Gruszki obrać (pozostawiajac ogonki), po czym usunąć z nich gniazda nasienne
(od dolu). Posmarowac maslem i wstawic na 10 min do nagrzanego do temp. 200ż
C piekarnika. Wyjac i ostudzic.
3. Ciasto rozwalkowac do grubosci ok. 2 mm, wykroic z niego 6 rownej wielkosci
kwadratow. Na srodku kazdego umiescic gruszke. Rogi ciasta polaczyc ze soba
i zalepic starannie, wyciagajac ciasto do gory. Wierzch ciasta ponacinac delikatnie czubkiem ostrego noza i posmarowac zoltkiem rozbitym z mlekiem.
4. Piec 25-30 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku. Podawac gorace - same,
lub zimne - z bita smietana.