Przepis na Jabłecznik z polewą marcepanową

Przepis na Jabłecznik z polewą marcepanową

Składniki :

  • Składniki na 20 porcji:
  • 19 czubatych łyżek mąki (38 dag),
  • 10 płaskich łyżek masła lub margaryny (20 dag),
  • 3/4 szklanki cukru (18 dag),
  • 6 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • otarta skórka i sok z jednej cytryny,
  • szczypta soli,
  • 1 i 1/2 pojemnika (30 dag) śmietany kremówki,
  • 1,3 kg jabłek,
  • 1 opakowanie (20 dag masy marcepanowej),
  • 10 dag siekanych migdałów,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 1 torebka budyniu migdałowego lub waniliowego),
  • 40 ml calvadosu lub winiaku,
  • tłuszcz do blachy.


Wykonanie:

Utrźeć tłuszcz z cukrem, wbić 4 jajka. Wlać 1/2 pojemnika śmietany, dodać sól i otartą skórkę z cytryny. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Usunąć środki, a miąższ pokroić na cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Oddzielić białka od żółtek pozostałych jajek. Utrzeć żółtka z marcepanem, połączyć z resztą śmietany. Dodać budyń i migdały, wymieszać z ubitym białkiem. Wyłożyć ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę. Obłożyć gęsto jabłkami, pokryć polewą marcepanową. Piec ciasto około 45 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu posmarować jabłecznik cukrem pudrem utartym z calvadosem.