Przepis na Jabłecznik

Przepis na Jabłecznik

Składniki :

  • 40 dag (2 szklanki) mąki pszennej,
  • 5 dag (2 czubate łyżki) mąki ziemniaczanej,
  • 25 dag margaryny,
  • 4 jaja,
  • 20 dag (1 szklanka) cukru pudru
  • mały proszek do pieczenia,
  • 70 dag oczyszczonych jabłek,
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Margarynę stopić ostudzić i wlać do cukru. Połączone składniki ucierać, dodając kolejno całe jaja. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, dokładnie mieszając. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Połowę ciasta umieścić w formie. Na cieście ułożyć obrane i pozbawione gniazd nasiennych kawałki jabłek (lub innych owoców, ewentualnie dżem) i przykryć je resztą ciasta. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 50-60 min.