Przepis na Jabłka w cieście 2

Przepis na Jabłka w cieście 2

Składniki :

  • * 5 jabłek,
  • * opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • * jedno jajko - białko
  • * brzoskwiniowy dżem lub marmolada
  • * woda
  • * cukier puder


Wykonanie:

* Umyć i obrać ze skóry jabłka. Przekroić jabłka na połówki. Wydrążyć środek. Następnie jabłka kilkakrotnie naciąć na wypukłej stronie.
* Ciasto francuskie rozmrozić. Rozłożyć je i pociąć na 10 kawałków w formie kwadratu.
* Brzoskwiniowy dżem lub marmoladę podgrzać w rondelku. Dodać 2 łyżki wody.
* Środek jabłka wypełnić marmoladą.
* Na każdy kawałek ciasta położyć połówkę jabłka wypukłą częścią do góry. Dodatkowo posmarować dżemem.
* Brzegi ciasta podwinąć do góry. Posmarować roztrzepanym białkem, aby ciastka przy pieczeniu zazłociły się
* Ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec w temperaturze 200 stopniu przez 15 minut.
* Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.