Przepis na Karpatki

Przepis na Karpatki

Składniki :

  • Czas przygotow. 2 godz.
  • Ciasto ptysiowe:
  • 200 g mąki,
  • 100 g masla,
  • 5 jaj,
  • 250 ml wody,
  • sol.
  • Ciasto kruche:
  • 300 g mąki,
  • 200 g masla,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 zoltka.
  • Krem:
  • 250 ml smietanki 30%,
  • 4 zoltka,
  • 250 g masla,
  • 100 g cukru pudru.
  • Inne:
  • 100 g dzemu malinowego.


Wykonanie:

1. Przygotowac kruche ciasto: make z maslem posiekać nozem, dodać cukier, zoltka, szybko zagniesc i ochlodzic w lodowce.
2. Przygotowac ciasto ptysiowe: zagotowac wode z maslem i szczypta soli. Na
wrzacy plyn wsypac przesiana make i szybko ucierac na malym ogniu. Gdy ciasto bedzie gladkie, lsniace i zacznie odstawac od scianek garnka, zdjac z ognia i lekko ostudzic. Wbijac po jednym jaju, przez caly czas ucierajac, az
ciasto zupelnie ostygnie.
3. Ciasto ptysiowe rozwalkowac na papierze pergaminowym na grubosc 5 mm, piec
10-15 min w temp. 200żC.
4. Ciasto kruche rozwalkowac na grubosc 5 mm, uformowac placek tej samej wielkosci co placek z ciasta ptysiowego i upiec.
5. Przygotowac krem: zoltka utrzec z cukrem. Zagotowac smietanke i goraca wlewac do zoltek - przez caly czas ucierajac. Naczynie z masa wstawic do wiekszego garnka z wrzatkiem i ubijac na parze, az masa zgestnieje. Zdjac z ognia i przetrzec przez sito. Maslo utrzec na piane i polaczyc z zoltkami.
6. Blat z ciasta kruchego posmarowac dzemem, a nastepnie kremem, przykryc blatem z ciasta ptysiowego. Pokroic na prostokatne ciastka wielkosci 5x7 cm.
- Mozna rowniez podawac sam blat z ciasta ptysiowego pokrojony na kwadraty i
posypany cukrem waniliowym. Jest to tzw. szmorn.