Przepis na Keks 2

Przepis na Keks  2

Składniki :

  • 15 dag margaryny,
  • 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
  • 20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
  • 5 jaj,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka i sok z 1/2 cytryny lub kwasek cytrynowy,
  • 40 dag bakalii (mogą być suszone lub kandyzowane śliwki, morele, wiśnie itp.),
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Suszone owoce opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie (na godzinę przed przygotowaniem ciasta), osączyć i pokroić na drobniejsze cząstki. Tłuszcz dokładnie utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, po 1 jaju i przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dodać sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy, startą skórkę (z dokładnie umytej cytryny) oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 60 min. Po. upieczeniu posypać cukrem pudrem.