Przepis na Keks 3

Przepis na Keks  3

Składniki :

  • Czas przygotow. 1,5 godz.
  • Ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 200 g masla,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 jaja,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 100 g rodzynkow,
  • 50 g fig suszonych,
  • 100 g migdalow,
  • 100 g owocow w cukrze,
  • 50 g smazonej skorki pomaranczowej,
  • 1 łyżka masla.
  • Inne:
  • tluszcz do posmarowania pergaminu.


Wykonanie:

1. Migdaly sparzyc, zdjac skorki. Rodzynki i figi opłukać, osuszyc. Bakalie posiekać i razem z rodzynkami obtoczyc w niewielkiej ilosci mąki.
2. Maslo utrzec, dodajac kolejno cukier, zoltka, cukier waniliowy. Dodać make z
proszkiem do pieczenia, bakalie, wymieszac z ubita piana z bialek.
3. Forme wylozyc natluszczonym pergaminem, wlac ciasto i naciac wzdluz przez
srodek nozem umoczonym w 1 lyzce roztopionego masla. Piec 1 godz. w temp.
190żC.