Przepis na Keks angielski

Przepis na Keks angielski

Składniki :

  • Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 250 g masla,
  • 250 g cukru pudru,
  • 4 jaja,
  • 20 g proszku do pieczenia,
  • 150 g kandyzowanej skorki pomaranczowej,
  • 50 g kandyzowanej skorki cytrynowej,
  • 700 g rodzynkow,
  • 100 g migdalow,
  • 150 g konfitur wisniowych,
  • 150 ml rumu.
  • Inne:
  • tluszcz do posmarowania pergaminu.


Wykonanie:

1. Rodzynki namoczyc w rumie. Obrane ze skorki migdaly posiekać razem ze skorkami z cytryny i pomaranczy. Konfitury rozgrzac i osaczyc.
2. Maslo utrzec, dodajac kolejno cukier, zoltka, make z proszkiem do pieczenia,
bakalie i konfitury.
3. Bialka ubic, wymieszac z masa. Wlozyc do formy wylozonej natluszczonym pergaminem. Piec ok. 2,5 godz w temp. 140żC. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto
jest upieczone. Jezeli nie, to piec jeszcze ok. 30 min. Keks wyjac z formy,
gdy ostygnie. Mozna go owinac sciereczka zwilzona rumem.
- Keks angielski mozna przechowywac 4 tygodnie, ale co 7 dni nalezy go nakluc
i zwilzyc brandy lub rumem.