Przepis na Keks popularny

Przepis na Keks popularny

Składniki :

  • 25 dag mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 10 dag rodzynków,
  • 5 jaj,
  • 5 dag orzechów włoskich bez łupin,
  • 20 ml rumu,
  • proszek do pieczenia


Wykonanie:

Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać. Jaja umyć, wybić ze skorupek, żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z orzechami, rumem, ubitą pianą z białek, przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz opłukanymi i otaczanymi w mące rodzynkami. Formę wyłożyć natłuszczonym pergaminem, nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, przeciąć głęboko powierzchnię wzdłuż formy. Następnie piec około 60 min w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z formy razem z pergaminem i posypać cukrem pudrem.