Przepis na Kruche babeczki z masą orzechową

Przepis na Kruche babeczki z masą orzechową

Składniki :

  • ciasto:
  • 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
  • 20 dag margaryny,
  • 10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżka kawy inki lub mocnego naparu kawy naturalnej
  • masa orzechowa:
  • 25 dag łuskanych orzechów włoskich,
  • 25 dag masła (margaryny),
  • 25 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • kieliszek rumu lub innego alkoholu


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtko, cukier puder (dobrze roztarty), cukier waniliowy, kawę i wszystkie składniki dokładnie, szybko wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić do lodówki na około 30 min. Po schłodzeniu rozwałkować i przykryć nim ustawione na stolnicy foremki babeczek. Ręką mocno wgnieść ciasto do środka i dokładnie wylepić foremki. Foremki z ciastem ustawić na blasze i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze gorące babeczki ostrożnie wyjąć, odwracając foremki spodem do góry. Przygotować masę orzechową. Orzechy zrumienić na patelni na złoty kolor, ostudzić i zemleć. Masło utrzeć na pulchną masę dodając cukier puder, żółtka i zmielone orzechy. Na końcu dodać rum i dokończyć ucieranie. Ostudzone babeczki napełnić masą i udekorować cząstkami orzechów.