Przepis na Kruche babeczki z masą z piany zaparzanej

Przepis na Kruche babeczki z masą z piany zaparzanej

Składniki :

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 4 dag cukru,
  • 1 jajko,
  • kilka łyżek śmietany,
  • szczypta soli
  • Masa I:
  • 30 dag cukru,
  • 1 szklanka soku z truskawek lub poziomek,
  • 3 białka
  • 1/2 łyżki octu 6%,
  • 1 cytryna


Wykonanie:

Przyrządzić ciasto i upiec babeczki. Napełnić je wybraną masą.
Przyrządzanie masy I.
Z cukru, soku owocowego i octu ugotować bardzo gęsty syrop. Z białek ubić sztywną pianę. Gdy jest gęsta i rwie się przy trzepaczce, wlewać cienkim strumieniem syrop, równocześnie szybko ubijając. Ubijać jeszcze chwilę, aż syrop dokładnie połączy się z pianą. Wstawić do drugiego naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze 20-30 min. Następnie ciągle ubijając ochłodzić w zimnej wodzie. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Masa powinna być aromatyczna i dosyć kwaskowa.
Przyrządzanie masy II.
Z wody, cukru i octu ugotować bardzo gęsty syrop. Przyrządzić masę z zaparzanej piany według przepisu na masę I. Po zaparzeniu pianę ostudzić, wymieszać z surowymi, przebranymi, umytymi i osączonymi owocami. Zakwasić sokiem z cytryny.