Przepis na Kruche babeczki z owocami

Przepis na Kruche babeczki z owocami

Składniki :

  • Ciasto:
  • 300 g pszennej mąki razowej,
  • 150 g pokrojonego masla,
  • 30 g brazowego cukru,
  • 2 lyzki śmietany,
  • 3 zoltka,
  • 600-700 g roznych owocow: brzoskwinie, morele, truskawki, jezyny, maliny, banany, winogrona, pomarancze itp.
  • 7 łyżek marmolady morelowej,
  • 7 łyżek wody.


Wykonanie:

1. Make posiekać z maslem, dodać cukier, zoltka i smietane. Szybko zagniesc
ciasto. Przykryc, wstawic do lodowki na 30 min.
2. Ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm. Wyciac 18-20 krazkow srednicy 8 cm i wylepic nimi foremki. Wstawic do goracego piekarnika. Piec 10-12 min w temp.
200żC. Upieczone babeczki ochlodzic, ostroznie wyjac z foremek.
3. Owoce umyc, osuszyc. Wieksze pokroic w kawalki lub podzielic na czastki.
4. W malym garnku rozgrzac 5 łyżek marmolady morelowej. Dodać wode, gotowac na
malym ogniu, az powstanie syrop (ok. 3-4 min).
5. Na dnie kazdej babeczki rozsmarowac odrobine marmolady. Ulozyc owoce, posmarowac syropem i dobrze oziebic.