Przepis na Kruche babeczki

Przepis na Kruche babeczki

Składniki :

  • 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 15 dag smalcu,
  • 20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 1 jajo


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i smalec, posiekać nożem. Dodać żółtka, jajo i cukier. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (30-60 min). czysto umyte i wysuszone foremki ustawić obok siebie. Z ciasta rozwałkować placek grubości około 1/2 cm Przenieść go wałkiem na foremek i wcisnąć dłonią do środka. Zbywające ciasto usunąć, a foremki dokładnie wylepić. Foremki z ciastem ustawić na blasze i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu odwrócić foremki dnem do góry i ostrożnie wyjąć babeczki. W miarę potrzeby trzonkiem noża uderzać lekko w dno foremki. Po ostudzeniu napełnić dowolnym kremem.