Przepis na Kruche ciasteczka anyzkowe

Przepis na Kruche ciasteczka anyzkowe

Składniki :

  • Ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 200 g masla,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 zoltka,
  • 1 łyżka zmielonego anyzku,
  • 1 żółtko do posmarowania ciasteczek.
  • Lukier:
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 bialka,
  • 1 cytryna.


Wykonanie:

1. W przesianej mace zrobic wglebienie, wbic w nie 2 zoltka, wsypac cukier i
anyzek.
2. Maslo pokroic na male kawalki i polozyc na mace. Wszystkie skladniki posiekać nozem, szybko zagniesc ciasto, przykryc lub zawinac w folie aluminiowa,
wstawic do lodowki na 30 min.
3. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 3-4 mm. Foremka wycinac serduszka,
gwiazdki i okragle ciasteczka.
4. Reszte ciasta ponownie zagniesc, rozwalkowac, wyciac nastepna porcje ciasteczek.
5. Ciasteczka posmarowac zoltkiem roztrzepanym z łyżka wody, piec 10-15 min w
temp. 200żC. Po wyjeciu ostudzic.
6. Przygotowac lukier: utrzec cukier puder z bialkami i sokiem z cytryny na
gladka mase. Smarowac lukrem wierzchy ciasteczek, odstawic do zupelnego wyschniecia. Czesc lukru mozna zabarwic, dodajac podczas ucierania kilka kropel
gestego syropu wisniowego lub rozanego. Anyzek zamiast do mąki mozna dodać
do lukru.