Przepis na Kruche ciasteczka z galaretka owocowa

Przepis na Kruche ciasteczka z galaretka owocowa

Składniki :

  • Ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 200 g masla,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 zoltka.
  • Inne:
  • 200 g galaretki ze smazonych owocow lub dzemu,
  • 1 żółtko do posmarowania ciasteczek,
  • cukier puder do posypania ciasteczek.


Wykonanie:

1. Z mąki masla, cukru pudru i 2 zoltek zagniesc szybko kruche ciasto. Zawinac
w folie aluminiowa lub przykryc, wstawic na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto wyjac z lodowki, rozwalkowac na grubosc 3-4 mm. Foremka
wyciac kolka o srednicy 5 cm. Mniejsza foremka wyciac w polowie kolek otwory
o srednicy 3,5 cm.
3. Brzegi wiekszych kolek posmarowac zoltkiem roztrzepanym z łyżka wody. Nastepnie nalozyc na ciastka z otworami. Piec w temp. 200żC 10-15 min, az sie
ladnie zrumienia.
4. Galaretke lub dzem zagotowac z kilkoma łyżkami wody, przetrzec przez sito,
nakladac po lyzeczce do srodka ciasteczek.
5. Nastepnie brzegi ciasteczek posypac cienko cukrem pudrem.
- Do galaretki mozna dodać 25 ml likieru.