Przepis na Kruche ciasteczka z orzechami

Przepis na Kruche ciasteczka z orzechami

Składniki :

  • Ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 200 g masla,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 zoltka.
  • Inne:
  • 80 g orzechow wloskich,
  • 1 żółtko do posmarowania ciasteczek.


Wykonanie:

1. W przesianej mace zrobic wglebienie, wbic w nie 2 zoltka, wsypac cukier.
2. Maslo pokroic na male kawalki i polozyc na mace. Wszystkie skladniki posiekać nozem, szybko zagniesc ciasto, przykryc lub zawinac w folie aluminiowa,
wstawic do lodowki na 30 min.
3. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 3-4 mm. Foremka wycinac serduszka,
gwiazdki i okragle ciasteczka.
4. Reszte ciasta ponownie zagniesc, rozwalkowac, wyciac nastepna porcje ciasteczek.
5. Ciasteczka posmarowac zoltkiem roztrzepanym z łyżka wody, ulozyc na nich polowki orzechow. Piec 10-12 min w temp. 200żC. Po wyjeciu ostudzic.
- Na ciasteczkach mozna ulozyc polowki migdalow bez skorki. Mozna tez czesc
ciasteczek posypac posiekanymi orzechami.